Oralna kirurgija

Impacted WisdomOralna kirurgija specijalistička je grana dentalne medicine, a najčešći oralno kirurški zahvati su vađenje umnjaka, komplicirana vađenja impaktiranih i retiniranih očnjaka ili umnjaka, resekcije korijena zuba, vađenje zaostalih i slomljenih korijena zuba i ugradnja implantata.

U suradnji s ostalim specijalnostima dentalne medicine, osobito tijekom ortodonske terapije, ponekad je potrebno izvaditi pojedine zdrave zube, mliječne ili trajne kako bi terapija bila uspješna i cjelovita.

Svi zahvati oralne kirurgije rade se u lokalnoj anesteziji i u potpunosti su bezbolni!

Umnjaci – Vađenje umnjaka

Vađenje umnjaka je najčešći operativni zahvat u oralnoj kirurgiji. Tijekom nicanja, umnjaci mogu izazvati upalne i bolne simptome koji se zovu perikoronitis – upala okolne gingive (zubnog mesa) oko umnjaka. Simptomi otežanog nicanja umnjaka su: bol i oticanje, otežano otvaranje usta, zadah, povišena temperatura. U određenim situacijama pojačanim čišćenjem područja oko umnjaka oralno-kirurški zahvat je nepotreban, ali ako se nicanje zakomplicira potrebno je kirurško vađenje zuba.

Resekcija korijena zuba – Apikotomija

Kod neuspjela liječenja zubnog korijena (endodoncija) indicirana je sanacija kroničnog granuloma, a preporuča se odstranjivanje vrha korijena s granulomatoznim procesom (resekcija) u svrhu očuvanja zuba od vađenja. U slučaju pojave ciste u području vrha korijena zahvat je identičan. Punjenje kanala zuba najčešće se obavlja kroz krunu zuba neposredno prije operativna zahvata, a katkad i preko vrha skraćenog korijena tijekom zahvata.

Nadomještanje izgubljenog koštanog volumena – Augmentacija

Vađenjem zubi i cijeljenjem rane smanjuje se i koštani volumen, dolazi do resorpcije kosti čime nastaju estetski i funkcionalni defetki. Augmentacijom je moguće vratiti izgubljeni koštani volumen koji je neophodan kod implanto-protetske rehabilitacije, kod pacijenata koji žele ugodne i funkcionalne proteze ili pak čisto iz estetskih razloga.

Ciste čeljusti

Mehanizam nastanka cista u području usne šupljine različit je. Sve ciste imaju tendenciju stalnog rasta pa je nužno uklanjanje cista oralno-kirurškim putem bez obzira je li cista u kosti ili u mekim tkivima. Cista dok raste trajnim pritiskom uzrokuje razmicanje ili destrukciju okolnih struktura.
Zubne ciste nastaju kao reakcija organizma na kroničnu infekciju koja dolazi preko vrha inficiranog korijena zuba u čeljust, najčešće kao posljedica karijesa ili traumom uzrokovanog avitalnog zuba.

Problem s cistama je obično taj što one rastu neprimjetno, bez simptoma (bez boli, otekline…) te se otkriju ponekad tek kao slučajni RTG nalaz ili pak kada prerastu u akutnu fazu upale kada se jave prvi simptomi.

Ciste, dakle, možemo podijeliti na koštane ciste (ciste čeljusti) i na ciste mekih tkiva usne šupljine. Bitno je napomenuti da ciste nisu neke maligne tumorske tvorbe, već patološke tvorbe koje je potrebno odstraniti jednostavnim kirurškim zahvatom.

  • BANNER DOLE

    ZUBOTEHNIČKI LABORATORIJ

    Stomatološka poliklinika Jurišić

    Osmijeh koji zaslužujete!

    Pročitajte više

krug1.jpgJESTE LI ZNALI?

75% svih odraslih, neovisno o rasi i socioekonomskom statusu, pogođeni su parodontitisom...

Pročitajte više

krug3NE ZABORAVITE

Svakodnevna i dobro provođena oralna higijena kao i redovni posjet stomatologu, najbolja su prevencija bolesti parodonta...

Pročitajte više

REZERVIRAJTE TERMIN ILI POŠALJITE UPIT

U brzom svijetu online kockanja, pogodnost transakcija igra ključnu ulogu u poboljšanju iskustva igrača. Klarna, poznata po svojim brzim i sigurnim rješenjima plaćanja, postala je omiljeni izbor među entuzijastima online kasina. Ova metoda plaćanja, koja korisnicima omogućuje jednostavno i sigurno uplate depozite, detaljno je opisana na https://gold-chip.at/zahlungsmethoden/klarna/, nudeći dublji uvid u njenu integraciju u sektor online kockanja. Vodič precizno opisuje prednosti korištenja Klarne, naglašavajući njezino korisničko sučelje i dodatni sloj sigurnosti koji pruža, osiguravajući da osobni i financijski podaci ostanu zaštićeni. Klarnina fleksibilnost u obradi transakcija bez potrebe za podacima o kreditnoj kartici ili izravnim bankovnim podacima privlači širok raspon korisnika, od iskusnih kockara do onih koji su tek počeli sudjelovati u svijetu online kasina. Za pojedince koji traže pouzdan i učinkovit način za upravljanje svojim igračkim fondovima, ova stranica služi kao bitan izvor, bacajući svjetlo na ulogu Klarne u omogućavanju nesmetanog i sigurnog iskustva online kockanja.

logofooter

Centar Implantologije :: Parodontološko Kirurški Centar ::
Adresa: Kneza Branimira 11, 88 000 Mostar, BiH
Kontakt broj: +387 (0)36 32 55 88
E-mail: info@centarimplantologije.com
info@parodontolosko-kirurski-centar.com

SVI KONTAKTI

 

početna       o nama      usluge      galerija     kontakt

divider.png

2017 - sva prava pridržana

designer17